Andy Murray kan terugblikken op bewogen carrière met historische triomfen
Hoewel het officieel nog niet voorbij is, lijkt het doek gevallen over de tennisspeler Andy Murray. Dat kan haast niet anders nadat hij het zelf eigenlijk toegaf op een persconferentie in Melbourne. Murray zal hoe dan ook herinnerd worden als een kampioen die geschiedenis heeft geschreven.
Het heeft hem ook wel heel wat gekost. De weg naar de top was niet gemakkelijk, het was vaak net niet. Tijd voor een overzicht. Na ervaring op te doen in Futures en Challengers leert het Verenigd Koninkrijk Andy Murray echt kennen in de zomer van 2005. In Queen's en Wimbledon, zijn eerste grandslamtoernooi, haalt hij de derde ronde.
Op Wimbledon staat hij zelfs 2-0 voor in sets tegen Nalbandian, maar plots is het over. Een begrijpelijk voorval bij een jongere. Maar Murray zet door, wint enkele challengers en zet in de finale in Bangkok Roger Federer behoorlijk aan het werk. Murray begint steeds meer naam te maken en wint het jaar hierna zijn eerste ATP-toernooi.
DOORBRAAK OP GRAND SLAMS
Om definitief door te breken, moet je uitpakken op de Grand Slams en dat doet Murray dan ook in 2008. Op Wimbledon haalt hij de kwartfinales. In New York tennist hij zich prompt naar een finaleplek door del Potro en Nadal uit te schakelen in twee viersetters. In die finale is Federer duidelijk te sterk.
De Schot zet zijn progressie door en wint in een waanzinnig eerste deel van 2009 twintig van zijn eerste 21 matchen. Hij lijkt klaar voor het grotere werk, maar dat is eigenlijk niet zo. Murray komt wel steeds harder op de poort kloppen, maar staat toch nog enkele jaren in de schaduw van de absolute toppers.
ALLE WAPENS OM HET TE MAKEN
Toch heeft hij tal van wapens om het te maken. Hij toverde slagen uit zijn racket waar een ander nog niet aan dacht, toonde een enorme beweeglijkheid op de baan en beschikte over een ijzersterke return. Wanneer hij dan ook op mentaal vlak vorderingen maakt - Murray wordt een echte vechter op de baan -, vallen alle puzzelstukjes in mekaar.
Heel het VK verlangt ernaar om nog eens een Brit Wimbledon te zien winnen, maar het is tijdens de Olympische Spelen dat Murray succesvol is op het heilige gras. In de finale speelt hij Federer van de mat. Die laatste stap naar de top is gezet: ook de US Open zet de Brit naar zijn hand en het jaar nadien volgt de ultieme triomf: winst op Wimbledon.
LAATSTE BOERENJAAR IN 2016
Nadien lijkt zijn carrière even terug naar af te glijden, maar hij komt er weer bovenop met eindwinst in de Davis Cup. Het piloteert hem naar verdere successen in 2016, wat een nieuw boerenjaar wordt. Wimbledon, de nummer één-positie op de wereldranglijst en het verlengen van zijn olympische titel worden werkelijkheid.
Nadien volgden echter blessures en het is nooit echt meer gestopt. Zijn heup in het bijzonder speelde hem parten. Na Wimbledon 2017 speelde hij bijna een jaar niet meer. Na een operatie aan zijn heup keerde Murray nog wel terug, maar pijnvrij tennissen behoorde niet meer tot de mogelijkheden. Een pijnlijk einde wacht op een talentvolle speler die in een ijzersterke generatie fantastisch tegen de rest opbokste.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.